Een stukje geschiedenis

De Portugees Paulo Magalhães was dol op het krijgen van post, en postkaarten in het bijzonder. Een postkaart vinden in de brievenbus maakte hem helemaal blij. Hij wist dat er mensen waren met dezelfde liefde voor post, en door middel van een online platform, wilde hij deze mensen met elkaar in verbinding brengen. Zo werd het Postcrossing Project op 14 juli 2005 geboren! Iedereen die wilde mocht (en mag) meedoen.

Op 11 april (mijn verjaardag!) 2008 werd de miljoenste postkaart via de website verstuurd. De laatste cijfers die op hun eigen website staan, dateren van 24 januari 2021, de teller stond toen op 60 miljoen kaarten.

postzegel postcrossing

Hoe werkt Postcrossing?

Via de website van Postcrossing maak je een profiel aan. Je geeft je adres op, en je kunt een stukje schrijven over wie je bent, wat je hobbies zijn, wat je voor de kost doet, wat jij maar wilt! Ook kun je een verzoekje doen voor de kaarten die je leuk zou vinden om te ontvangen. Of juist niet. Ik houd bijvoorbeeld erg veel van zwart wit kaarten. Sommige mensen worden gelukkig van kaarten met fietsen er op, of taartjes. Ook zie ik met regelmaat Harry Potter voorbijkomen. Soms wordt er gevraagd om mooie postzegels, of om je kaart in een envelop te verzenden.

Als je profiel is aangemaakt, kun je gaan versturen! Je vraagt een adres aan via de site. Je krijgt een mailtje met daarin het adres van een willekeurige mede-Postcrosser, het bijbehorende profiel, en een registratiecode. Deze code schrijf je op de kaart, zodat de kaart bij aankomst geregistreert kan worden door de ontvanger. Je kunt bij het registreren een boodschap achterlaten voor de verzender. Je ontvangt automatisch een seintje wanneer je kaart op de plek van bestemming is gearriveerd. Je krijgt een kaart terug van een andere Postcrosser, je wisselt dus geen adressen uit met de ontvanger van jouw kaart.

postcrossing kaartje uit China

Mijn Postcrossing avontuur

In oktober 2009 las ik een artikel in Flow Magazine over Postcrossing. Een aantal lezers deelden hun ervaringen en ik werd dol-enthousiast van hun verhalen. Als liefhebber van ouderwetse, handgeschreven post, heb ik me meteen opgegeven. Ik had er een beetje een hard hoofd in dat het écht zou gaan werken. Mijn eerste kaart ging naar Finland, en na 5 dagen kreeg ik al een bericht dat mijn kaartje was aangekomen. Hoezee!

Inmiddels ben ik 629 kaarten verder, en heb ik er 635 ontvangen. Van landen over heel de wereld. Je kunt via de website ook allerlei statistiekjes bekijken (waar ik dol op ben!). De top drie landen waar ik naar verstuur zijn Duitsland, de Verenigde Staten en Finland. De meeste kaarten die ik ontvang komen uit Duitsland, de Verenigde Staten en Rusland.

Mijn volgende kaart gaat naar Henry in Taiwan 🙂

postzegels postcrossing

Waarom Postcrossing zo leuk is

  • Het is sowieso een feestje om eens iets ànders te vinden in de brievenbus dan blauwe enveloppen of rekeningen. Ik zie het als kleine cadeautjes.
  • Het idee dat je iemand anders blij maakt met een zorgvuldig uitgezochte kaart. Soms kan het een hele uitdaging zijn om een passende kaart te vinden. Maar wel een heel leuke uitdaging. Een soort schatzoeken!
  • Lezen over plaatsen waarvan de kans groot is dat ik ze nooit ga bezoeken.
  • Ik heb onwijs leuke boekentips gekregen.
  • Het zorgt voor een stok achter de deur om die deur uit te gaan en een wandelingetje te maken (naar de brievenbus). Zeker in de winter heb ik die stok nodig….
  • Elke kaart en elke verzender is anders. Sommige Postcrossers schrijven een heel verhaal op, of maken een tekening op de achterkant. Ook heb ik kaarten ontvangen van klassen, die als schoolproject aan Postcrossing zijn begonnen.
  • Met een Filipijnse Postcrosser heb ik adressen uitgewisseld, en zij is al langer dan 10 jaar een echte penvriendin.

Ben je door dit verhaal enthousiast geworden en wil je ook aan de schrijverij? Hier vind je de website van Postcrossing. Registreren is easy peasy!

In onze webshop vind je een selectie van de postkaarten uit onze stenen winkel, we hebben voordelige setjes gemaakt met thema’s waar bij Postcrossing vaak om wordt gevraagd. Wil je offline komen snuffelen naar de leukste kaarten? Gezellig! Onze winkel in Nijmegen is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 een 17.00 uur.