Notitieboeken: ik ben er dol op! Met prachtige kaften, glanzende leeslintjes en vooral: lege, verse pagina’s die er om vragen om beschreven te worden. De bladzijden zijn nog zo mooi blanco, en bieden zó veel mogelijkheden. In het begin kunnen ze zelfs een klein beetje intimiderend zijn. Maar, nog mooier dan een vers notitieboek, is er een die helemaal rammetjevol zit. Met woorden, gedichten, mooie spreuken….. Ouderwets schrijven met een pen vind ik een heerlijke bezigheid, op de basisschool was schrijven al een favoriet. Met volle concentratie, iedere letter zo perfect mogelijk uitgevoerd. Mocht jij zo’n vers boekje ook wat spannend vinden, dan volgt een aantal ideeen wát je er mee zou kunnen doen.

NOTITIEBOEKEN BLOG

Quotes en mooie woorden

Wanneer je het spannend vindt om je eigen gedachtes en creatieve uitbarstingen vast te leggen, begin dan eens met het verzamelen van fijne quotes (the day you plant the seed, is not the day you eat the fruit) en mooie woorden. Sommige quotes zijn zo mooi dat je ze vast wilt leggen. Mocht je wat inspiratie of troost kunnen gebruiken, pak je notitieboek er dan eens bij en lees er een aantal door. Of laat het boek rondgaan langs vrienden, en laat hen er een mooie quote inschrijven.

Zelf heb ik altijd een klein boekje bij me waar ik mooie, losse woorden inschrijf die ik tegenkom. Zoals ‘pieremachochel‘, ‘strapatsen‘ en ‘muilpeer‘.

To do en not to do lijstjes

To do lijstjes zijn perfect om je notitieboek mee te vullen. Je kunt lijsten maken met klusjes, maar als het maken van zó’n soort lijst je een hoop stress oplevert, maak dan eens een lijst met leuke dingen om te doen.

 • Dingen die je (binnen) kunt doen op een regenachtige dag. Creatieve dingen, zoals eindelijk eens aan de slag gaan met dat borduurgaren dat je kocht hebt omdat het zulke mooie kleuren had.
 • Films die je zou willen zien, of als je meer van lezen houdt: maak een boekenlijst!
 • Musea die je zou willen bezoeken
 • Plaatsen waar je heen wilt gaan, zowel voor vakantie als dagtochtjes
 • Lekkere recepten om uit te proberen

Het tegenovergestelde van de suggestie hierboven is het maken van een not-to-do list. Verzamel de valkuilen waar je intrapt die je energie en tijd kosten, en je liever kwijt dan rijk bent. Zo stel je makkelijker prioriteiten en kun je je meer bezig houden met de dingen die wel fijn voor je voelen. Ik zou bijvoorbeeld niet in de ochtend meteen op mijn telefoon willen kijken, en minder vaak op sociale media zitten.

notitieboeken schetsboeken bullet journals

Maak van je notebook een bullet journal

Maak van je notitieboek een bullet journal. Met een bullet journal (bu-jo) gebruik je een (blanco) notitieboek als agenda, to-do-lijst, dagboek, wensenlijst, en verjaardagskalender in één. Je richt het blanco boek geheel naar je eigen wensen en voorkeuren in. Het is een creatieve verzamelplek, die je naar hartenlust kunt versieren met bijvoorbeeld tekeningetjes, washi-tapes, pennen, markers en stickers. In onze winkel hebben we er een aantal van Mus Creatief en Leuchtturm. Bij de bullet journals van Mus zit een handig boekje met ideeën, tips en trucs.

Dingen die je in je bullet journal bij kunt houden:

 • slaaptracker
 • je financiën, zo houdt je overzichtelijk wat er binnenkomt, en wat er uit gaat
 • affirmaties
 • of je wel voldoende glazen water drinkt
 • aantal keren dat je per week hebt gewandeld
 • brain dumping, schrijf alles op wat in je hoofd rondspookt. Zet gedachten en ideeën vlot op papier, zonder je druk te maken over de volgorde, juiste bewoordingen of structuur. Voor veel mensen is het maken van brain dumps een fijne manier om stress te verminderen en creativiteit te stimuleren.

“Always carry a notebook. And I mean always. The short-term memory only retains information for three minutes; unless it is committed to paper you can lose an idea for ever.”

- Will Self

Vraag

Ben jij fan van notitieboeken? Houd je er een of meerdere bij? Wat schrijf je er in? Begin je meteen met schrijven? Of wil je notitieboekjes zo lang mogelijk ‘mooi’ houden? Is er een mooie quote die je wilt delen die ik in mijn quote-boekje zou kunnen schrijven? Of heb je tips of trucs? Drop ze in de comments, ik ben benieuwd!